Takbyten

Takbyten

När är det dags att byta taket?

​Olika ytskikt har olika livslängd. T.ex.

  • Papptak ca 15-25 år
  • Betongpannor ca 30 år
  • Tegelpannor 40-50 år
  • Bandtäckt plåt 40-50 år

​Självklart beror livslängden på en mängd olika saker. Träd som står nära taket, taklutningen, skötsel mm.

Det bästa är att regelbundet kolla över sitt tak. Kolla efter pannor som ligger snett eller gått sönder. Mycket mossa på taket håller fukt som lätt sprider sig in under pannor och får läkten att ruttna. Lyft gärna på pannor med mest mossa på för att kontrollera läkten. Korta bitar av läkt går relativt enkelt att reparera.

​Det många glömmer när taket kollas över är skicket på underlagspappen. Vid skador eller utsliten papp kan minsta fuktgenomsläpp på pannorna gå rakt ner i träkonstruktionen och ställa till stor skada.

Tänk på att tiden går fort! När var det senast som taket på ditt hus lades om eller kollades över ordentligt?

En liten guide till dig som funderar på takbyte!

Betongpannor
Betongpannor är billiga och relativt lätta att lägga, vilket även ger en lägre arbetskostnad. Betongpannor finns i många färger och med olika ytbehandlingar för att passa just ditt tak och din plånbok.

​Tegelpannor
Tegelpannor finns i många olika utföranden. Allt från klassiska Vittinge-pannan till lyxiga, glaserade pannor i många olika färger. Tegelpannor har en fantastisk livslängd, där rätt läge och underhåll kan behålla samma panna i många många år.

​Plåttak
Plåt är ett lätt material och kan med fördel läggas där det tillexempel legat eternit innan. Plåttak finns i olika varianter. Allt från billiga korrugerad plåt till dyrare bandtäckning.

​Papptak
Papp passar bra till låglutande tak. Ett billigare alternativ till garagetaket men med lite sämre livslängd. Shingel är ett bra alternativ till takpannor om man vill hålla nere vikten. Finns i många olika färger och utföranden.

Underlagspapp
Vid val av underlagspapp ska man inte bara titta på prislappen utan mer på vad man får för pengarna. Man måste också se vad som faktiskt är godkänt för just det ytskiktet du har valt. Ett bra tips är att läsa på lite och fråga gärna någon av oss så kan vi berätta mer.